Round-Trip


19/03/2009


Ku bangun pagi tu awal giler..
Sebab dah plan ngan abg ku
nak pergi ke Kerteh, Terengganu..
Balik hari je.. ;)

Tujuannya?!
Nak mengemas sikit² rumah dia
yg telah ditinggalkan hampir
2 setengah bulan.. ;|

Jadi kami bertolak pagi tu jam 8.30..
Direct tanpa henti, tiba di sana
lebih kurang pukul 1 tgh hari.. :)

Lunch diabaikan dahulu..
Mula² kami setelkan indoor..
Sapu sampah, clear habuk bagai..
Kemudian kami clearkan
semak² di belakang rumah.. ;p

1st pix yg ku snap..
Pokok ape ntah, cam betik pon ada.. ;D
Ku suka sebab dia cam tegak baik je, he he..

2nd pix yg ku snap..
Dekat celah² kayu belakang umah..
Katak bongok ini, dia duduk diam baik je, he he.. ;D

Selesai mengemas rumah..
Masa tu pukul 3.30 petang, perot dah lapor..
Jadi kami pon singgah makan nasi kukus..
'Pergh best tak hengat layan giler tahap dewa'.. ;p
Tapi ku lupa bawak kluar kamera plaks kan..
Kalo tak dah leh snap gambar meal RM6 itu.. -_-

Sebelom gerak balik kL,
kami singgah Mesra Mall kejap.. ;D
Ku saja nak tengok² shopping complex
pertama kat Kerteh tu camne rupa, he he..

Then dalam pukul 4.30 camtu,
kami pon memulakan perjalanan pulang..
Abg ku cadangkan supaya ikot
jalan belakang untuk ke highway.. ;|

Lalu bukit + jalan cam ular sikit²..
Reason being, sebab nak elak traffic..
(Kerteh pon nak jamm cam kL jugakk) -_-

Ha ha, gambar terakhir ini..
Ku hampir² meniarap atas jalan
kerna berusaha jugak nak snap.. ;D
Seb baik abg ku tolong tengok² kan oncoming cars.. ;|

Kami bertolak ke Kerteh jam 8.30 pagi,
kami bertiba ke kL semula jam 8.30 malam..
Begitulah ceritanya bagaimana 12 jam ku
dihabiskan pada hari Khamis baru lepas nie, he he.. :)

®ui

Read Users' Comments (51)

51 Response to "Round-Trip"

  1. luvlyziha, on March 23, 2009 at 3:12 AM said:

    BEst2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! suma pic kamu!!!!!!!!
    nak gak pandai mcm kamu ni!!

  2. ♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥, on March 23, 2009 at 4:55 AM said:

    aiyork...katak itu sungguh tampan...anda bela kah?...;p

    nice picxxx....huhuuuu....me sgt soka keindahan alam itu....hiks...;)

  3. ifahruzzaman, on March 23, 2009 at 9:00 AM said:

    smart gmbr boh....

    tabik!

  4. [[~R*i*Y*s*E*s**L*a*D*y~ ]], on March 23, 2009 at 10:48 AM said:

    alamaK bRo..siap landing yer...
    ..buT so SweeT loR ur Bro CoVEr BAik Nye...

  5. aqinara, on March 23, 2009 at 10:49 AM said:

    pokok itu lawa,
    froggy itu kacak.
    haha

    "Ku hampir² meniarap atas jalan
    kerna berusaha jugak nak snap"

    itu la semangat seorg photographer.
    tabik spring~
    hoho

  6. AzRi AzyAn, on March 23, 2009 at 11:10 AM said:

    gmbr last sgt cantik!
    i like! huu~
    ^_^

  7. Rui, on March 23, 2009 at 11:20 AM said:

    1) luvlyziha: err, tengs ya! ;D hmm, kamu pon punya canon kan, slalu main je nanti teror laa

    2) mistakenidentity: nggak bela katak tu dong.. cuma snap pix je then halau, he he. thnx ;) sila update ya!

  8. Rui, on March 23, 2009 at 11:23 AM said:

    1) ifahruzzaman: makaseh boh! menunggu ko aplod entry bergambar pulok, ha ha.

    2) riyseslady: aah siap landing laa, terpaksa kalo nak hasilkan gambar konon2 tu semua.. he he.

    bro baik tengokkan takot kang adik dia kena lenyek keter cam nasib si katak malang pula.. ;|

  9. Rui, on March 23, 2009 at 11:26 AM said:

    1) aqinara: pokok + froggy itu freak sebenarnya, ha ha. ;p tenkiu tabik spring ku sebagai seorang fotographer.. ;D

    2) sigadis: he he ^_^ i loike it too!

  10. FARIE, on March 23, 2009 at 11:53 AM said:

    cantek sumer picha..
    laa~ tu shopping komplex ker?
    ingt kn R&R td..
    hehe..

  11. angkasa, on March 23, 2009 at 2:56 PM said:

    waah best2
    shari tu bjln2 jaa mmg best ah
    style suma gmbaqq
    plink ska yg hampir2 mniarap tu ah
    hee:D

  12. HEMY, on March 23, 2009 at 2:57 PM said:

    ahaha..smpi nk meniarap...mmg bersungguh2 mencari angle..kekeke

  13. suffian.othman, on March 23, 2009 at 3:55 PM said:

    washk!
    memang best snap pic kodok 2..
    smpai tersipul malu kodok 2..
    huhuu...
    neway..memang cool ganu's trip ngn abg ko an..
    bgus!

  14. Nurly Hamid, on March 23, 2009 at 4:08 PM said:

    Haha.. what can Sifu said.... Ur pixcas TERBAIK! hehe.. :p
    i loike pix yang u meniarap tu.. hehe..

  15. Elsa Soraya Othman, on March 23, 2009 at 4:33 PM said:

    i sukaaaaaaaa langit biru :D cantik! tapi kalo lagi biru kemudaan, lagi melekat kat hati. keh keh. nice view dude, katak tuh cantik!

  16. Lidah Boye, on March 23, 2009 at 5:32 PM said:

    oooo...my hometown..nice picture..

  17. lady D, on March 23, 2009 at 6:12 PM said:

    terbaek wok!
    gmbr last skli uh mmg nmpk sgt ke-meniarap-an anda!!!
    thumbs up arh...

  18. Rui, on March 23, 2009 at 8:05 PM said:

    1) farie: tengs budak jiwang! ;D he he.. err tu laa, mcm r&r je kan, takde laa hebat sangat pon, satu floor je memanjang.. ;|

    2) angkasa: ha ha, agak best laa kalo dapat berjalan je tanpa risaukan benda lain.. thx! seb baik muda lagi leh meniarap² nie.. ;|

  19. Rui, on March 23, 2009 at 8:11 PM said:

    1) hemy: terpaksa dowh.. itu termasuk dalam kategori gambar konon² ar kiranya, ha ha..

    2) suffianothman: haihh, kodok tu malu² ke? patot dia dok diam baek je, ha ha.. :|

  20. Rui, on March 23, 2009 at 8:16 PM said:

    1) nurlyhamid: wahhh, sifu dah bersuara dah.. ha ha. camni gelaran ku apa? OTAI, adil? he he. ;p tengs 4 d compliment!

    2) elsasue: u suka langit biru? tpi u bias terhadap biru tua, tak aci sungguh! he he. ;p thanx ;D btw katak tu freak!!

  21. Rui, on March 23, 2009 at 8:20 PM said:

    1) lidahboye: he he, orang ganu rupanya.. tenkiu ya! ;D

    2) ladyd: tankyu wok! ;p aksi pelik janji outcome cun! ;D he he

  22. eD love photographY, on March 23, 2009 at 10:25 PM said:

    bro rui....
    oo...
    sangat smart semua gambar..
    me tabik...
    tapi aku paling suka gambar yang last tu...
    perghhhh!!!...
    HDR kah itu?
    heeeee....
    awan dania..!..

  23. yen yen, on March 24, 2009 at 12:11 AM said:

    wah..kamu sudah jejak mesra mall.
    jelesnyer...
    nice gamba..;)

  24. Rui, on March 24, 2009 at 12:51 AM said:

    1) edluvphot: ha ha, tenkiu bro! ;) betul tekaan mu itu, gambar last adalah HDR, ko pernah cuba kah? kalo belom, try lah.. menarik seperti awan dania.. ;p he he

    2) yenyen: he he, budak ganu kah? mesra mall cam besa je, takde ape sangat pon.. ;| he he, tengs!

  25. ~ Lady ell ~, on March 24, 2009 at 12:55 AM said:

    bestkn sesekali trip cmtu.bila nk blik kg lg..jgnlh tnggu ada occasion je.sesekali tu rui..u just start the engine n drive..leh tlg kemas2.agak2 dh brsih je rumah atuk kt kg ni,blik smula sana.only a drive away..

  26. equals D, on March 24, 2009 at 9:39 AM said:

    last pic tu lawa gle. mcm sesuai utk cover filem seram. hehe

  27. asis, on March 24, 2009 at 2:50 PM said:

    rajinyee...
    bleh buat menantu nih..

  28. nadya, on March 24, 2009 at 5:37 PM said:

    gmba last terbaek!
    credit! credit! :)

  29. Rui, on March 24, 2009 at 7:58 PM said:

    1) ladyell: hu hu, tu laa.. nyesal lak aritu masa ada banyak free time tak balik kampung.. now da busy with interview bagai.. -_- adeh ~

    takpe cik elly, will make it a point k.. :)

    2) equalsd: tengs! err filem seram? boleh laa.. he he ;p

  30. Rui, on March 24, 2009 at 8:00 PM said:

    1) asis: ha ha, itu melambangkan kemalasan kot.. ;p sure nak buat menantu orang sebegini, ha ha.. >=p

    2) nadya: credit maxis pliss.. ;| he he, thanx btw! ;D

  31. dextrike, on March 24, 2009 at 11:14 PM said:

    hye! :D aaa, nk mintk tlg skit leh x? ske tgk pic kamu~

  32. aie akaike, on March 25, 2009 at 2:33 AM said:

    wah. cantik gambar bro.
    weh, amik gambar aku bole tak? aku nak pi anta kat agnes la..

  33. Rui, on March 25, 2009 at 2:54 AM said:

    1) dextrike: hye! :) name it, akan tolong if mampu, he he.. tengs btw ;)

    2) aieakaike: tenkiu bro aie! amik gambar ko untuk bagi agnes, boleh2.. bagi aku Jelita in return.. ;D ha ha

  34. bakrihafizhisham, on March 25, 2009 at 4:43 PM said:

    asal tak letak je atasa jalan raya weyh?
    tak payah tengok dah.
    i mean, pre focus, then shoot jeh teros
    :D

    honestly,
    i think that you need to find a subject,then isolate it from the background sket, be it in any way.
    okay?
    baru ade point of attraction, serta the background dan surroundings compliment the subject
    :)
    sila rujuk site ni, so you have a basic idea in editing, and not to over-do it.
    http://darckr.com/explore

  35. Rui, on March 25, 2009 at 6:01 PM said:

    ha ha, giler ape nk biarkan je kamera atas jalan.. kang ngelak keter mmg laa aku terselamat, tpi kamera pon nyawa jugak kot.. ;| ha ha..

    banyak bunyi jugak ko nie kan bak.. tak sudah2 ngan komen 'subject' ko dari dlu.. ;p ha ha. dah nama pon landscape, mmg laa susah nak cari subject.. its about the whole picture rite.. ;|

    if potrait orang ke, bunga ke, boleh laa aku cari subject spesifik guna 50mm f1.4.. drpd 6 gambar tu, aku rasa gambar ke-5 je yg takde subjek.. gambar ke-6 pon line jalan tu leh dijadikan subjek maa, betol dakk?! ;)

    but thanx again for the tips though.. :)

  36. Ne3L, on March 25, 2009 at 11:09 PM said:

    jlezla ngn u rui~
    gmbO sume smat2..
    cpt aja i!!
    haha ;P
    wek~
    jum pekene teh o ais..
    ahaa ;)

  37. bakrihafizhisham, on March 26, 2009 at 3:22 AM said:

    ok.
    aku cakap,sebab bagaimana seseorang tu nak lari, kalau jalan puntak lepas.

    itu aku cakap pasal subject.
    kalau nak aku komen dari segi landscaping, boleh je, tapi laaaagi berjela weyh.

    aku email kat kau lah.
    macam poyo jek aku nak tulis sini.
    maaf ye kalau terkasar.
    takdehal kan?

  38. bakrihafizhisham, on March 26, 2009 at 3:23 AM said:

    puas aku carik email kau.
    aku tulis je ah sini.
    pastu koe dah baca,koe delete.


    okeh.
    kite start dengan balance.
    gambar pertama tuh tak balance, sebab belah kanan tuh ade termasuk awning tuh sket,nampak?
    kau patut crop, atau frame betul sket mase tuh.

    gambar dua, benda itam tuh kacau.
    kalau berani,dekatkan lagi camera.

    gambar 3,digital blending tak betul sebab nampak sangat ade 2 exposure,satu untuk langit, dan satu untuk foreground.

    gmbr4,digital blending problem sebab still nampak white halos around bukit, unless intended.


    gmbr5 ade improvement dalam digital blending, but maca off balance, sebab koe amek gambar bahu jalan.
    line itu penting supaya mata dapat merayap perlahan ke subject/destinasi yang ingin kau tunjukkan, kemudian mata orang melilau utk melihat keseluruhan gambar.

    gambar last tuh ok, but maybe nak centre kan terus, dah alang alang kau taknak buat 1/3rd of the frame.

    try vibrant landscape pictures, atau BnW. kalau BnW, lighting amatlah penting, so cuba mahirkan guna dodge dan burn.

    garisan garisan dalam gambar landscape perlu dijaga, supaya dapat compliment benda yang kau nak tunjukkan, instead of stealing the show from your subject.

    tapi seperti biase, takd egambar yang perfect.
    aku pun banayk je kekurangan, so kau ingat2kan lah aku okeh
    :)
    terima kasih
    salaam alaykum

  39. Rui, on March 26, 2009 at 3:53 AM said:

    1) ne3l: tak perlu lah jeles² maa.. -_- tengs neway! hmm teh o ais? sounds like a great idea.. name the time n place.. ;D

    2) bakrihafizhisham: ha ha tu dia bak, bila ko da bersuara, mmg panjang tak hengat.. -_- takpe jgn risau aku takkan delete komen ko tu.. :)

    ok laa jujur aku cakap, aku tak paham sangat pon term² yg ko mention tu semua.. :| background aku bukan fotografi, dan aku tak pernah amik any kelas fotografi..

    yg aku tau, aku bawak kamera berjalan, aku snap ape yg menarik dari view aku, (kata digital, tak suka delete sudeyh) ;p then simple post-processing je janji sedap mata memandang.. and to be honest, aku tak pernah pakai photoshop.. bukan malas tapi siyes tak reti.. -_- ha ha

    takpe gamba2 ko aku takkan tegur, aku tahu aku x reti nak cakap camne pon, ha ha.. cheers :)

  40. dextrike, on March 26, 2009 at 7:21 PM said:

    haa, cemana nak edit bg awan nampak besar n cam besh je ek? jenoh da cr.. T,T

  41. asis, on March 26, 2009 at 10:21 PM said:

    nak tag bro rui juge..

  42. Dakjaat™, on March 27, 2009 at 3:23 PM said:

    second.. kelima.. keenam adalah gambar yang cantik!

  43. Nadhirah Zamrose, on March 27, 2009 at 6:07 PM said:

    cntik snap n edit pics...n katak tu x ley bla laa -_-"

    hahaa...

  44. FEXAN_MY, on March 27, 2009 at 10:38 PM said:

    Best la pix ko..cayalaa...T comen lak aku nyer blog...

  45. Rui, on March 27, 2009 at 11:30 PM said:

    1) dextrike: he he.. awan nampak besar? google je pasti kan jumpa... :)

    2) asis: aiyoo, da kena tag pula.. kes ini disekalikan dgn tag pian jugak ye.. ;p he he

  46. Rui, on March 27, 2009 at 11:32 PM said:

    1) dakjaat: makaseh bro! :)

    2) nadhirahzamrose: thanx! :) ha ha, katak tu mongok laa, diam je cam tak reti pape.. ;p

    3) fexan_my: tenkiu bro! oret nanti aku bagi feedback kembali.. ;D

  47. dAkBaiK, on March 28, 2009 at 5:30 AM said:

    wahh..udah lama ku x ke sebelah sana...
    haiya...ku ingat itu mesra mall sgt besar..bertingkat2..hahaha..:)salah tangapan ku...dulu ku hanya lihat diding zink dgn cerucuk yg xseberapa aja...

    papapun nice pic :)

  48. Rui, on March 28, 2009 at 6:17 AM said:

    ha ha, itu tanggapan aku gak, ingatkan bertingkat2, skali se-tingkat yg panjang je.. ;p neway tengs bro! :)

  49. bakrihafizhisham, on March 28, 2009 at 2:57 PM said:

    chehh!
    hahaha.
    background aku pun bukan photogrpahy, dan tak pernah masuk kelas.
    hahaha.
    tapi takpe,
    alasan kau diterima
    :P

  50. Rui, on March 28, 2009 at 4:09 PM said:

    he he, pemahaman ko diterima bak! ini semua sekadar passion padaku, mungkin kerjaya padamu.. ha ha! ;p

  51. LUT, on April 5, 2009 at 10:25 PM said:

    smart ass suma pic tuh!
    haha grats, ada bakat ada bakat.
    gdluck.