I Played My Part


My dad once told me this great story..
Some of you might have heard or read about it..
Some might not..
It is called..

"A Starfish Story"

One day, a young man was taking a morning walk
along the beach and enjoying the peaceful tumble of
waves crashing on the shore.

In the distance, he saw an old man bending down,
picking something up and tossing it gently into the sea.
The old man was doing this repeatedly over and over.

Curiously, the young man approached the old man
to find out what he was doing. The young man noticed
it was low tide and the beach was covered with starfish.

The young man came closer still and called out..
"Good morning! May I ask what it is that you are doing?"

The old man answered..
"I am throwing these starfish back into the sea."
"The sun is up and the tide is going out."
"If I don't throw them in, they'll die."

The young man saw hundreds and hundreds
of starfish up and down the beach.
He asked..
"But why? There are hundreds of starfish on the beach."
"You can't possibly make any difference."

The old man looked down, picked up another starfish
and tossed it gently back into the sea.
He turned back to the young man and said..
"Well, it sure made a difference to that one."


(credit to Loren C. Eiseley for this incredible story)
____________________________________________________________________

Hari Sabtu yg baru lepas nie..
28 Mac 2009..
Sangatlah hype dengan saranan
'Earth Hour' yg banyak giler dialertkan
through media & broadcasting.. ;|

The build-up ke 8.30pm pada hari tersebut
pasti membuatkan most of us tertanya-tanya,
bagaimanalah agaknya rupa ketika sambutan event itu.. ;)

Tiba jam 8.30 malam, ku pon tutop
segala lampu dan peralatan elektrik yg ada di dlm rumah..
Dan lebih menarik, ku tengok jiran² kiri kanan ku
pon rumahnya jadi gelap gelita juga.. ;D

Ha ha, ku pon jadi excited laa, macam budak kecik pon ada..
Memikirkan pasti seronok jika pergi meronda-ronda
sepanjang satu jam yg bermula dari 8.30-9.30 itu.. ;p

Ku berharap sangat masa round² tu
untuk tengok suasana sekeliling kurang berlampu..
Kononnya ala² blackout laa kan.. ;D

Akan tetapi..
feedback yg ku dapat agak menghampakan.. -_-

Sekali lalu, kebanyakan rumah pon terang benderang je..
Dapat bayangkan tak camne down nye
perasaan ku ketika itu..
Seperti mereka semua langsung tidak peduli
dengan saranan 'Turn Off Your Lights' itu.. >=(

Ku tahu, pasti ada ramai di luar sana
yg meng-isukan dan berkata kepada diri sendiri..
"Macam laa beza sangat dunia kalo aku tutup lampu sejam tu"

Mentaliti sebegini lah
yg sebenarnya harus diperbetulkan.. >:|

Memang laa dengan mata kasar kita takkan
nampak perbezaan ketara effect 'earth hour' nie..
Tapi at least dalam diri rasa puas, sebab knowing
yg kita dah contribute sedikit sebanyak..
Kerna in the end, yg penting 'na wai tu' kita tu.. ;(

Pape pon, ku personally tabik warga² di Sydney
kerna usaha mereka back in 2007 telah menjadikan
'earth hour' ini sebagai satu global event.. :)

I played my part, how about you?!

p/s: Pandai² laa korang padankan 'moral of the story' dari kisah starfish tu dengan entry cerita ku tentang 'Earth Hour' ini k.. ;|

®ui

Read Users' Comments (27)

27 Response to "I Played My Part"

  1. ♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥, on March 31, 2009 at 8:40 AM said:

    huhuuu...sgt cumel jekk itu story disebalik starfish itu...hiks..;p

    *ramai x turn off da lite ek...erm..diorng takut kot...huhu....;p..sini sh0pingmall pun tutup itu lampu...hiks...

  2. asfarina, on March 31, 2009 at 9:26 AM said:

    nice la. I love it !!! hehe.yeah, together we make this possible next year. we'll see....:)

  3. Elsa Soraya Othman, on March 31, 2009 at 9:56 AM said:

    dari jam 830 hingga 930 malam, saya ke danga bay sebab mahu lihat lampu lampu yang meriah dekat sana kena tutup. tapi hampeh.

    live band je main lagu akustik.

  4. HEMY, on March 31, 2009 at 11:10 AM said:

    ahaha...mana leh harap nk gelap camtu RUi..ni manusia laa..come on!! what do u expect??hehehe

  5. Rui, on March 31, 2009 at 12:11 PM said:

    1) mistakenidentity: he he, best kan citer starfish tu.. ;D hmm tu laa, my expectation alone je tinggi kot, standard laa tu manusia.. -_- he he

    2) asfarina: ha ha, kamu antara yg penoh semangat dengan program ini.. siap area umah masok surat khabar lagi tu kan.. ;p ok tgk next year camne pula.. ;p

  6. Rui, on March 31, 2009 at 12:14 PM said:

    1) elsasue: ha ha, hampeh takleh tahan.. iyer ar tu, danga bay taknak pulak stiap malam sentiasa terang je, at least buat laa kelainan untuk sejam tu kan.. ;p tpi ada live band? cambes pula.. ;D

    2) hemy: ha ha, tu laa, tahon depan aku tak expect dah laa.. -_- betul cakap ko, 'ni manusia laa'.. ha ha

  7. eD love photographY, on March 31, 2009 at 12:44 PM said:

    bro...ni citer aku...time pukul 8.30 tu aku dalam bus on the way balik dari kl..pastu driver pon padamkanla lampu dalam bus...memang gelap giler..lampu highway pon xnampak sebab terlindung langsir..masa tu aku da xcited jugak dengan earth hour nie..sekali aku rasa sejuk je bontot aku...rupa2nya ada org x sengaja tumpahkan eskrem atas seat aku...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......tu la earth hour aku...bayangkan la bontot basah dari kl ke ipoh..:(

  8. aqinara, on March 31, 2009 at 12:59 PM said:

    owh2
    kiut je cite starfish 2.
    haa..
    mse g jln kat alamanda smlm sy ade la t'dgr perbualan 1 kumpulan hamba Allah nih.
    ade lak dorg ckp:

    "xde beza pon tutup lampu masa earth hour 2.buka or tutup lampu sama je.mcm la kiamat dah dekat sampai nk selamatkan bumi."

    =.="
    adei la...
    cam xde otak je dgr perbualan dorg 2 :P

  9. Farha Aly Tan, on March 31, 2009 at 2:45 PM said:

    wahh. rumah rui sgt besarrrrrrrrrrrrrrr

  10. FARIE, on March 31, 2009 at 3:58 PM said:

    chumel cter starfish tuh..
    x best nyer xrmai yg support..
    bkn nyer lame pn.. 1 hour jer..
    en? en?
    adoiyai~

  11. Rui, on March 31, 2009 at 4:12 PM said:

    1) edluvphot: ha ha, camne orang tu leh tak sengaja tertumpahkan aiskrim atas kerusi sedangkan ko sedang duduk? ke dia tumpahkah masa sebelom ko naik bas lagi bro.. ;p he he

    adeh, malang sungguh nasib ko, takpe janji dapat dok dalam gelap.. ;D

    2) aqinara: he he, best kan citer starfish tu.. ;) hmm, biar benar dua orang tu citer camtu, haihh hampeh tol.. kena buat something nie bagi pemikiran semua orang betol skit, ha ha ;p

  12. Rui, on March 31, 2009 at 4:15 PM said:

    1) farhaalytan: wahhh, kamu boleh nampak ke gambar tu.. ingatkan cam hitam je tak nampak pape.. hebat giler eye vision kamu.. ;p tpi tak besar pon, pokok je yg over tu..

    2) farie: he he, supporter starfish lagi satu.. ;D bagus2 malam tu kamu sejam berlilin kan farie? org semangat camni yg kita perlukan.. ;p

  13. lady D, on March 31, 2009 at 5:03 PM said:

    well...
    i played my part tooooooooooooooo!!!!
    n2..i bjaye relatekn both stories!!
    agk arh...
    certain2 org nieh mmg close minded sket..
    typical m*l*y* slalunyer pkir mcm 2h..
    ssh nk maju...

    n seriously i love ur fren nyer story psal Earth Hour dlm bus bntot bsah!
    hahahaha
    ROFL!!!

  14. i n - c h a n, on March 31, 2009 at 5:54 PM said:

    guess what?
    MMU time earth hour seriously gelap gulita. sebijik lampu pun tak on.

    huhu. and i am so glad mmu joined the campaign.

    n hey, people will do it eventually, just take it one step at the time kan?

    next time, satu malaysia gelap n the lapisan ozon will be very pleased! :)

  15. Rui, on March 31, 2009 at 8:46 PM said:

    1) ladyd: congrats! bagos laa kalo buat take part juga masa sejam 'EH' tu.. ;) typical m*l*y* eh? naiss one, ha ha.. ;p

    * ed! cerita kamu disukai laa.. sila post entry tentang bontot basah itu, ha ha..

    2) inchan: seriously? demm, best giler.. 5 tahun yg lalu saya kat MMU melaka diorang tak tutup pape lampu pon.. -_- sedih sungguh..

    harap ape yg kamu kata tu semua akan jadi kenyataan laa jordin sparks.. ha ha ;p

  16. nadya, on March 31, 2009 at 8:51 PM said:

    sweet la old man tuh. :p

    hm. i pon support earth hour! kan best kalau bumi tu bole pilih sape yg ta sokong earth hour, hangitkan je dorang. kahkahkahhh~

  17. suffian.othman, on April 1, 2009 at 1:57 PM said:

    mmg best story psl *fish 2..
    then bout earth hour tu..aq dok kt klcc..mmg gelap gilak...hahha~

  18. Rui, on April 1, 2009 at 3:24 PM said:

    1) nadya: old man tu baik giler kan.. :) yes saya tau kamu support earth hour, sejam seblom lagi da tutop segala kan.. ;p he he

    * hangitkan orang yg ta sokong EH tu cam imaginasi yg sgt sempoi! ;D

    2) suffianothman: ha ha, nape best pian, mungkin ko berangan menjadi 'young man' itu, he he.. ;|

    ouh nie sorang lagi cam ed kes masok kawasan kl tpi senyap je tak kontek.. ha ha ;p

  19. suffian.othman, on April 1, 2009 at 3:52 PM said:

    oke2..
    majlis penutp kl design g x? ni nk gtaw la ni..hehehe~

  20. luvlyziha, on April 2, 2009 at 3:00 AM said:

    rui.. mmg rmiii kan suke komen kamu nih... pape pon kmu kne tag.. sila copy kt blog sy..

  21. Rui, on April 2, 2009 at 1:24 PM said:

    1) suffianothman: ouh, benda tu ada opening ngan closing ke.. tinggalkan segala information kat sini.. kalo ada slot aku gi laa, jgn risau aku tau camne nak carik either ko/ed.. he he

    2) luvlyziha: ha ha, takde laa ramai mana pon.. semua kengkawan blog nie jer.. ;) alorgh, hutang tag bertambah lagi.. insyaAllah nanti buat k.. :)

  22. eza.sulyzza, on April 2, 2009 at 4:01 PM said:

    i did too!
    ;)

  23. Ne3L, on April 3, 2009 at 5:06 PM said:

    hey kamu~
    aritu kami b'kdaan chumel..
    sbb mse earth hOur,me n hsemates msak..haha candle lite cOokin..
    lalalalala~ ;P
    kewl kn..?ahaks

  24. Rui, on April 3, 2009 at 9:23 PM said:

    1) ezasulyzza: gald to hear it.. ;)

    2) ne3l: ouh really? boleh pulak masak sambil guna lilin je.. let me guess, lepas abis earth hour tu semua orang cop toilet cepat².. ;p he he.. (agak kewl laa btw) ;|

  25. n a r d indie winkie, on April 3, 2009 at 11:41 PM said:

    sangat setuju dgn pendapat rui. saya pon rasa camtu kalo ada yg tak off lmpu sebab dorg cam tak supportive. tak best ar camni. bile surf gmbr2 earth hour kat sydney and nz sgt best.

  26. aqinara, on April 4, 2009 at 12:13 AM said:

    haa..
    kamu2..
    baru sy teringat teacher english sy pernah cite psl starfish tuh kat kelas sy mse form 4 XD

  27. Rui, on April 4, 2009 at 2:40 AM said:

    1) nardindiewinkie: yes! sangat betul.. sydney ngan nz nyer earth hour gempak giler kan.. adeh, mesti kamu support juga kan aritu.. bagos², he he.. ;)

    2) aqinara: kamu², nape amik masa sampai 1 minggu untuk tingat balik yg cikgu pernah citer kisah starfish nie masa form 4.. he he.. ;p