One Good Deed Returns Another


Pada malam Jumaat minggu lepas..
Hari yg sama dgn presentation internship ku,
hari yg sama dgn kematian Mya the cat.. ;(
Parents ku telah mendapat jemputan untuk ke
auditorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL),
bagi menghadiri persembahan musikal
"DANSING THRU BROADWAY"
yang dianjurkan oleh
persatuan Petronita dari Petronas.. :D


4 tiket kesemuanya..
Kebetulan abang sulung dan adik bongsu ku tiada di kL..
Maka kami berempat je yang pergi.. ;D
Dress code = Smart Casual ?!
Ku kurang mengerti bagaimana ini.. -_-
Jadi ku buka wardrobe dan main tibai je
'mix & match' shirt + seluar slack, ha ha..
Inilah hasilnya...

Ini dikategorikan sebagai 'smart casual' kah?! -_-

It was a charity event..
Money yg masuk throughout that
3 day event + dari donor² yang ikhlas lagi..
..akan didermakan kepada charity²
yang terdiri daripada 'The Children Dialysis Fund
of the National Kidney Foundation',
'Prince Court Medical Centre',
'Sayangilah Mata Mu project by the
PCMC Eye Centre',
dan juga 'Mercy Malaysia programme in Gaza'.. :)

The figures.. :)

Antara artis terkenal yg ku tahu membintangi
musikal ini adalah Radhi Khalid dan Reefa..
..manakala antara lagu² yang diperform,
diambil dari movie² yang ku kenal seperti
The Phantom of the Opera, Hairspray,
Grease, Mary Poppins dan juga Chicago.. :D









Lepas tengok broadway nie kan,
tetiba rasa cam semangat nak usha
'Puteri Gunung Ledang' pon ada.. :D
Tapi malangnya, kedengaran tiketnya sudah habis.. ;(
Harap² ada PGL season 4 laa pasni, he he..
Pape pon, setinggi-tinggi credit to the cast of DTB...

Muka-muka hero & heroin, he he.. ;p

Sekian, ®ui

Read Users' Comments (27)

Tagged IV


Tag kali ini datangnya dari: Mistaken Identity & Lady Ell (alang² combo boleh clear hutang dua orang sekaligus)

"The rules are simple. Use Google image to search the answers to the question below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer."

I am...
a.k.a Rui.. -_-

I really want to go to...
Old Trafford, Manchester.. -_-

My favorite place is...
a futsal court.. -_-

My favorite colour is...
black & white.. -_-

My favorite food is...
nasi goreng kampung.. -_-

My favorite drink is...
teh o ais.. -_-

My school/college is...

SMK Ibrahim / Multimedia University.. -_-

My favorite movie is...
Back To The Future Trilogy.. -_-

I was born in...
Pantai Medical Centre, Kuala Lumpur.. -_-

I live in...
Cheras, Selangor.. -_-

My hobby is...
photography.. -_-

Finally, I wish...
upon a star?! ha ha.. -_-

®ui

Read Users' Comments (32)

Congrats to Sis | Tribute to Mya


18th February 2009

First of all!
Happy belated birthday wishes again
to my sister.. :)
Her 20th birthday actually this year..
Takde lagi dah nombor '1' kat depan umor tu..
So jangan laa perasan anda masih remaja ye, ha ha..

Ketika celebration dia yg ke-16, empat tahun yang lalu.. :D

Sempena dengan birthdaynya haritu,
adik ku juga ada test JPJ
bagi mendapatkan lesen kereta..
And guess what, she passed that test.. :)
Pada ku sempoi laa, dapat lesen 'P' kereta
sebagai hadiah hari jadi kan, he he..

Lesen 'terbang' mungkin?! ;p

Jadi peranan ku sebagai abang, apa pula?
Mesti laa kena treat dia something.. ;|
Maka ku dapatkan dia sepasang
boot bola berjalan, he he.. :D

Pelik sunggoh style adik ku ini.. ;p

Tak mengapalah..
Dia yang pilih sendiri, tugas ku bayarkan aja..
(tu pon tong² bayar separuh)
ha ha, kejam juga diri ku ini.. -_-

20th February 2009

Mengapa tarikh ini penting?
Kerna pada jam 2.55 petang hari Jumaat tersebut..
ku ada presentation untuk
industrial training di kampus MMU..
Conclusion segala-galanya bak kata orang.. ;|

Tengah hari itu sebelom ku bergerak ke kampus..
Ku perasan si Mya (a.k.a Shiam Kamikaze),
iaitu kucing jiran sebelah,
seperti sedang tidur di atas jalan...


Walaubagaimanapun,
aku sangsi dengan gaya tidurnya itu..
Jadi pabila ku dekati si Mya
untuk mendapatkan kepastian..
Yang ku dapat hanyalah kebenaran..
bahawa Mya sudah mati.. :'(

Ku breakdown sebentar..
Bukannya apa, sungguhpon Mya ini
bukanlah ku tuan sebenarnya..
Tapi ianya agak manja dengan ku..
kerna slalu juga Mya datang ke rumah ku
untuk berkongsi makanan dengan
kucing² peliharaanku yang lain..
3++ years juga seperti ku ala-ala membelanya.. ;(

Ape yg menyedihkan lagi,
punca kematian tidak diketahui..
Puas ku inspect seluruh badannya..
Nak kata dilanggar kereta,
tiada kesan bengkak mahupon luka..
Nak kata digigit anjing,
tiada kesan gigitan langsung..

Apakan daya..
Terpaksa juga ku terima pemergiannya,
walau apa sebab sekali pon.. ;(







"People who don't like cats were probably mice in an earlier life"

®ui

Read Users' Comments (40)

Tagged III

Tag ini diberi oleh: Elsa Soraya (dia sangkakan ku lelaki kabaret yg takkan langsai hutang pula)

1. Describe yourself in five words.


seorang kucing yang sangat pelik.. ;|

2. What is your most favorite thing to do?


currently, photography of course..

3. What kind of news do you read?
soccer news, especially when it involves Manchester United.. :D

4. What would you give up in return to eat all you want in the world and not get fat?


my final year project.. usaha ku yg bertungkus lumus untuk stadi benda ini telah memberi impak 'eating disorder' kepada diri ku..

5. Is there someone in your heart right now?
nope, time out plis -_-

6. Do you believe you can survive without money?
absolutely not, money is the root of all cause! ;p

7. What are you afraid to lose the most?
every single lifeform yg ada connection denganku.. ;(

8. What do you feel like doing right now?
hmm, main guitar hero kot.. -_-

9. If there’s someone that you love, would you confess to him/her?
based on my history, my record tells me that the answer is YES.. :)


10. List out 3 good points of the person who tagged you.
Soraya : Pretty & sweet girl, she's very² good with her english, and i bet she'd be a good companion if you were to be her lover.. :D

11. What are the requirements that you wish from your other half?
No queen control please..

12. What is the thing that will make you think he/she is bad?
Smoking.. (100%)

13. What are the characteristics of your dream job?
i dream of owning my own futsal business, someday.. its good to mix your passion into ur business rite.. ;)

14. If you had to eat one thing for the rest of your life, what would it be?
snickers bar for sure.. >=D

15. If you had a choice to be rich or happy, which one would you pick?
RICH. coz when ur rich, u can try to make urself happy, but when ur happy, it doesnt guarantee that wealth will come easily.


16. If you have a chance, which part of your character you would like to change?
the fact that i dont like small childrens.. i know its wrong, that's why i hope that it would change one day.. >=p

17. Who is the person that you can share all your problems with?
My siblings..

18. How do you see yourself in 10 years’ time?
33, berbadan mantap dan driving BMW.. pergh, lelaki idaman bunyinya.. ha ha

19. What is the one thing you love about yourself?
my ego..

20. If you can bring only one thing along with you to another world, what would it be?
The question should be "If you can bring only one person along with you to another world, who would it be?"

Read Users' Comments (31)

Pengakuan


Hey peeps..
Di sini ku nak buat satu confession..
Entry yang ditaip sebelom ini adalah
dari tangan ku sendiri.. (Yes me Rui) -_-
Ia hanyalah rekaan semata-mata,
takde kaitan pon dengan
diri ku sebenarnya, he he.. ;p
pakmat (bukan nama sebenar) pon
adalah jelmaan ku juga.. ;|

Actually idea tentang entry tu
bukanlah 100% dari otak ku pon..
PERTAMA!
Situasi itu ku adaptasi daripada
kisah benar incident tersebut yang
benar² berlaku terhadap
kawan kepada kawan bapak ku..
KEDUA!
Penulisannya pulak ku dapat ilham
dari salah sorang blogger yang pernah
mengenakan prank kepada kawan²nya..
GABUNGKAN
kedua-dua point itu..
Maka terciptalah entry "Pengumuman"
tersebut yang sangat mengarut.. :|

Haihh..
Niat ku pada mula cuma nak main² je,
tapi suddenly things became serious la pulak kan
bila sepanjang hari semalam phone call tak
sudah² masuk tanya pasal condition ku..
Tak tahan ada yg siap ternangis tu, aduhaii..
Setakat member², diorang leh accept lagi
prank ku itu dengan gelakan 'ha ha ha'..
Tapi to family members, faham² laa..
Terok aku kena bambuu sbb
buat main benda² camnie.. hu hu

Sebab tu ku kena masokkan entry nie
secepat mungkin..
Baru bajet nak biar dalam 2-3 hari,
tapi inilah yang dinamakan
damage control.. ;|

To fellow readers,
sesiapa yg ku terbagi risau,
maaf bebanyak erk.. ;p
terharu caring jugak korang nie kan..
Tapi, jangan laa korang bengang
sampai doakan ku mendapat padah macam
"the boy who cried wolf" pula.. -_-
Adik ku da pesan jangan buat,
tapi ku degil jugak..
Ku janji takkan post prank²
sebegini dah pasni, he he..

In the end, the moral of the story is:
i- Never leave your house keys away from you.
ii- Never set your home location in your GPS.
iii- Never leave those two items in the car, coz once your
car is stolen, that very same situation might happen.
iv- Finally, never EVER prank in your blog
when there's family members reading it.. ;p

Dah ada pula?! he he.. ;p

®ui

Read Users' Comments (37)

Pengumuman


saya (pakmat) kawan kepada Rui, telah diamanahkan untuk mengupdate segala perkembangan tentang diri beliau. saya baru sahaja pulang dari Subang, di mana kereta Rui telah dicuri. kejadian diagak berlaku kira-kira jam 11 malam ketika Rui sedang melawat rumah pakcik beliau.

crime scene

jadi saya pon offer untuk tumpangkan Rui pulang ke rumahnya sambil menenangkan fikiran beliau yang sangat panik. apa yang memburukkan lagi keadaan adalah, Rui tertinggal kunci rumahnya di dalam kereta. jadi setibanya di rumah beliau, didapati pintu rumahnya sudah luas terbuka dan hampir kebanyakan barang-barang berharga miliknya telah hilang dicuri.

Rui mengagak pasti ini angkara pencuri kereta tersebut, siapa lagi kan? tapi Rui berasa pelik bagaimana pencuri itu boleh tahu lokasi rumahnya.. dan baru dia teringat, mesti disebabkan GPS milik beliau yang turut berada di dalam dashboard kereta yang dicuri itu. Rui sedar yang dia pernah set lokasi rumahnya sebagai salah satu 'favourites' di dalam GPS tersebut.

Kereta Rui telah dicuri menyebabkan dia tak boleh nak bergerak, PCnya juga hilang menyebabkan dia tak boleh mengupdate blog (sebab itu Rui minta bantuan saya untuk tolong updatekan), dan kamera dslr kesayangannya juga turut diambil menyebabkan beliau tak boleh nak meneruskan hobi tangkap-tangkap gambar dah selepas ini. saya dapat nampak dari air muka Rui yang dia sangat sedih tetapi beliau cuma berkata "nasib baik kucing-kucing aku tidak diapa-apakan".

sekarang ini saya tahu Rui ditahan di balai polis Cheras bagi membuat laporan demi membantu polis membuat siasatan. segala perkembangan tentang diri beliau saya akan beritahu anda semua. maaf tiada gambar beliau yang sempat diambil. tak guna punya pencuri!

aku sentiasa ada untuk tolong kau, Rui.

Read Users' Comments (26)