End Of Year Weddings IV


++ 3 JAN 2009 ++

Biasanya memana wedding yang ku pergi,
pasangan akan hire professional cameraman,
yang bertanggungjawab menangkap dari A-Z
segala gerak geri pengantin pada hari tersebut.
Iyer laa, derang nk buat album/storyboard bagai kan..
Tetapi kali ini pasangannya tidak berbuat demikian!
Jadi, ape yang mencabar tentang
wedding kali ini adalah..
Ku bukan lagi sekadar back-up photographer.
Tetapi MAIN photographer, hu hu..

Task Pertama !!

Photoshoot
ketika pasangan berada di
tempat mekap/mak andam kot?!
Baru ingat nk tangkap scene² time
diorang sedang busy disolekkan.
Skali datang semua dah setel.
Adeh, ku sampai lewat skit.
Sedih banget.. -_-
Tak mengapa, ini hasilnya...


King & Queen of the Day :D


Candid potrait :)



Pasangan pon nak main kamera jugok.. ;p

Selesai snap sikit² kat situ,
ku pon blah dulu.
Sebab ada sejam lagi sebelom diorang
nak buat perarakan yang saing
dengan pancaragam kompang tu.
(ku taktau term dia ape), he he.
So bagi chance family² member
yang lain pulak untuk bergambar...



suka-suki. :D

Task Kedua !!

Tepat jam 1.45 tgh hari,
pengantin pon dah standby
dengan pasukan kompang mereka.



Starting from this point,
rasa cam paparazzi pon ada.
As soon as pasangan mula berarak,
ku pon kalut kena snap pix diorang dari depan.



Sampai kat halangan pertama,
tengok² ada pakcik ni dah sedia nak bukak
langkah silat, kononnya tanda respek
kot terhadap pasangan pengantin,
or rasanya mmg adat tradisional perkahwinan?!



Ha ha. :D

Fast forward!
Pengantin dah pon sampai ke
pelamin mereka.
Ku sangat tertarik pada design
pelamin tersebut, maybe sebab tema dia
putih hijau kot, nampak smart.
Setting dia semua around RM700 je pulak tu,
personally ku rasa, sangat berbaloi.


Sepanjang period pasangan berada di atas pelamin tu,
proses² standard laa berlangsung.
Tepung tawar, salam-salam bagai.
Banyak je gambar² candid,
tapi ku malas nak upload tu semua, banyak sgt.
But there's this one acara yg sangat menarik...

Pabila pasangan akan baling duit syiling dan gula². :D

Haihh, bukan nak kata laa,
suddenly pelamin tu jadi macam stage
rock konsert pon ada, ha ha.
Bukan je budak² kecik yg "hands in the air",
orang² tua pon sama gak berebut syiling + gula² tu semua.
Ha ha ha. :D
Sure some of u guys pernah alami
that situation before rite?
I used to love it back then when i was young. ;p

Task Ketiga !!

Photoshoot
ketika pengantin di meja makan.
Nothing much here,
cuma gambar pasangan suap-menyuap...



dan kek pulut kuning dua tingkat mereka
yang bertopikan udang² yang sedang berjoget...


Ha ha. :D

Pengantin mula makan,
ku pon kena break untuk makan jugak laa.
Maka camera pon bertukar tangan sebentar.

Dapat gak ku interprem, he he. :D

Sementara ku makan,
layanlah gambar² di bawah ni dulu...







Task Keempat !!

Sebelom pape...


Interprem part II, he he. :D

Continuing where I left off,
this time photoshoot
ketika pengantin sedang
mendendangkan lagu kepada
para² sakura tetamu, he he... :D



Task Kelima (finale) !!

By this time,
jemputan semua dah pun pulang.
Yang tinggal mostly hanyalah
family members sahaja.
Tugasku?!
Photoshoot pengantin
dengan memberi arahan aksi²
di pelamin, dan di kamar mereka. ;)






Maka dengan ini
berakhirlah entry² wedding ku
bagi tahun berakhir 2008. :'(
Penat jugak jadi main cameraman sebenarnya,
but the experience was fun though.
Too bad there's no storyboard/album
or whatsoever.
Ku hanya jadikan komik
di dalam blog sahaja,
kata pon sekadar hobi kan, he he.
Perhaps i should consider turning it
into my future profession..
Maybe.. maybe not..
He he, that's all for now! Cheers ~

p/s: Hey peeps, do me a favour?! Kalo korang tinggal komen kan tentang gambar² kali ini, leh tak korang jujur je cakap elok ke tak elok pix² tu semua, mungkin ku punyai kelemahan dan boleh improve on certain areas kan. He he, takyah nak jaga² hati, siyes tadehal! Ha ha. ;p

®ui

Read Users' Comments (31)

31 Response to "End Of Year Weddings IV"

  1. FARIE, on February 6, 2009 at 3:34 PM said:

    chantek pic u snap..
    kalo gilap lg, u leh jd pro..
    hehe..


    p/s: kalo i kawen nnt, i pggl u jd cameraman agk2 nyer la kan, dpt discount x? :P

  2. ღ l y n e e ღ, on February 6, 2009 at 3:53 PM said:

    Nama acara tuh is..
    balik ambo2~!!
    org johor ke penganten tuh??
    neway, nice pic~!! i book u.. discount lebih2 sket yer~

  3. fyato., on February 6, 2009 at 5:19 PM said:

    abg,terbaik! wahwah! nxt time ada laa org pnggl lagi.=)

  4. ♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥, on February 6, 2009 at 6:24 PM said:

    wuhuuu...nice job!..
    erm..smua very da nice n cun..but if nk nmpak kan lebih menyerlah,kurangkn blur sket..kasi itu colour n level lebey umphh..hehee..except yg mmg versi blur la..;)

    task ke2 1st pic- mmg cun da..lg best if anda shoot pic scara ddk or shoot dr bawah n pic akan nmpak langit...fuhhh sure lg cun..hehe...;)

    neway, ur side mirror pic tu nice n cute sgt..hehe..

    itu sajork from me....adeh pnjgnye...;p

  5. Nurly Hamid, on February 6, 2009 at 9:54 PM said:

    Wau.. Nice pics laa.. :)
    Er, i tak rety laa nak komen2 sgt.. but overall, looks good.. angle shoot sume okey..
    But, tok editing.. kalaw buley, kurangkan 'glow2' dye.. :)
    apepon, cun bangat seyh! :p

    I loike yang side mirror tuh.. ketif metif! baru "MMU".. hahaha.. :)

  6. angkasa, on February 6, 2009 at 10:59 PM said:

    smart suma pic
    :)

  7. Rui, on February 6, 2009 at 11:55 PM said:

    1) farie: makaseh farie kerna slalu support! ha ha, diskaun ape nye, bukan profession lagi pon.. FOC pon tadehal, janji bagi makan², tu faveret saya! ;|

    2) lynee: balik ambo² yg baling syiling tu ke, or berarak tu? yup orang johor, waahhh camne kamu tau?! orang johor laa tu.. ;p again, no diskaun, FOC! ;|

    3) fyato: keh keh, terbaek erk?! ;p
    tu semua sedara laa, bukan dipanggil pon.. ;|

  8. Rui, on February 7, 2009 at 12:04 AM said:

    1) mistakenidentity: orang nikon mula bersuara dahhh, abis la i.. ;p
    he he, blur, colour & level setiap picta mmg sengaja di lain² kan supaya setiap gambar nampak unik.. if not semua gambar tone dia sama je, cam takde ekspresi.. ;| neways, tenkiu da very much coz byk bunyi, he he.. ;)

    2) nurlyhamid: aiyak, sorang lagi cikgu canon + budak kreatif multimedia lak kali ni bersuara.. ;p
    hmm, 'glow' tu ditambah untuk bagi life skit dalam gambar tu.. lgipon wedding kan, bgi pengantin nampak shining :D neways, tengs ya!

    3) angkasa: makaseh! :)

  9. lady D, on February 7, 2009 at 3:00 AM said:

    terbaek arh dude ol ya picts!! my fav is gmbr baby 2h! yg bju mrah n nga pgg smthg colour putih (kerusi kowt..)..hee... but i was juz wndering la kn..knape slalu ur pict jd gmbr kucing 2 eyh?? (*blur2*)

  10. ♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥, on February 7, 2009 at 6:37 AM said:

    psssstt...y anda namo wat storyboard/album??...kan da cumel2 pic2 tu....adehhh rugiiiiii~...;p

    *nnt me blk mesia me mau bukak itu bridal...anda mau join kah?..huk huk..;p

  11. ~ Lady ell ~, on February 7, 2009 at 9:21 AM said:

    1.hehehe..'bagai' words dh digunapakai nmpknya...;).

    2.correction:baling'ambur-ambur' not balik ambo2 for baling coins n sweets tuh.org JOHOR je yg tau mende nih.sib baik tk roboh 'stage' tu dek krn 'concert rock' tu ekk.:D

    3.suka da pelaminan? ehem2...tengok la sape wedding planner nya..me n ur uncle la babe..

  12. ~ Lady ell ~, on February 7, 2009 at 9:48 AM said:

    PAY UR DEBT!!! PLZZZ.....(tiada paksaan,cuma mengingatkan..hehehe)

  13. Rui, on February 7, 2009 at 10:48 AM said:

    1) ladyD: ouh, ha ha. budak kecik jaat kot, jgn trust derang.. ;p
    hmm, topeng kucing tu trademark saya je, tanpa sebab kot, he he..

    2) mistaken identity: ha ha, namo wat la benda² tu. coz nanti ppL put high xpectations kat kite, so malas. ;|
    wuhuuu, siyes ke bukak bridal? boleh², tpi sebagai shareholder/ahli lelap laa, can or kenot..? ;p

    3) ladyell²: ha ha, 'bagai' tu terpengaruh dek sorang member kat sini laa, benci sebenarnya perkataan tu.. 'bagai' 'bagai' ;p

    ouh, baling ambur² ke, ha ha kantoi laa camtu lynee tu orang johor celup kan, he he.. ;|

    yup, suka sgt pelamin, kredit to cik elly n pak min, nice pick! :)

    p/s: err.. hutang tag kah?! ha ha.

  14. Nurly Hamid, on February 7, 2009 at 1:05 PM said:

    hehe.. cikgu canon tak tahan.. ;p Wuu, okeyh2... alasan diterima pakai.. hehe.. Pasney buleh laa ajar editing pada saye yah? thee... :)

  15. eD love photographY, on February 7, 2009 at 7:53 PM said:

    bro...
    aku pon nak bersuara gak..
    hahaha...
    xtau nak kritik ape...
    just nak cakap sume gambar yang ko snap cantik2 belaka...
    hehe..ikhlas nie tau...
    nanti jadi pro jangan sombong k..
    leh ajar aku lak..
    :)

  16. Rui, on February 8, 2009 at 1:55 AM said:

    1) nurlyhamid: err, that makes me the teacher then.. ;p ha ha

    2) edluvphot: tenkiu bro. tade sampai jadi pro nyer, maintain camni sudey. tpi bebila nak lepak snap model ke ape saun ar! :|

  17. Elsa Soraya Othman, on February 8, 2009 at 9:30 AM said:

    dengarin yea komen dari seorang pompuan adore gambar tapi tak pandai ambik gambar:

    most ov ur pix u sengaje blur kan kah ? i think dat differs u from other photographers sbb mood yg u create from kesamar-samaran itu reflects romantika bercinta. ha ha.

    eh arituh i ade tgk iklan kl international photo award kot & had a sudden thought of u. cube u try. he he.

  18. Rui, on February 8, 2009 at 2:21 PM said:

    elsasue: yerp, agak sengaja laa jugak boleh dikatakan, bukan tanganku yg shaking ok! he he.. ;|

    neways tengs for the compliment. :) bout the kl international photo award, i will give it some thought! cheers ~

  19. CatlinaFly, on February 8, 2009 at 4:14 PM said:

    salam rui..suke gmbr2 majlis ni & gmbr pengantin pun soft je...cantik.tapi nape tak nak interprem muke rui hehe asik2 dgn topeng kucing nye itu :P

  20. eD love photographY, on February 9, 2009 at 4:22 AM said:

    insyaallah rui..
    hehe....
    kalau ada photoshoot ke apa ke nanti aku gitau la..
    tapi aku men dalam ipoh la..

    a;ah la bro...
    nape asyik dengan topeng kucing tu je..
    huhu..
    apa salahnya tnjuk sikit muka tu..
    hehe..
    nanti org nak panggil shoot photo pon takut..
    yela..
    mana tau nanti datang kucing galas kamera..
    haha

  21. R.i.Y.s.E.s.L.a.D.y, on February 9, 2009 at 2:56 PM said:

    x tau la nak komen .. Er, for me ok lorr..smart sgt..heheh..x puas tgk, upload lg la bro..huhuhu..boleh ciplak2 ur idea...WAgh..

  22. Elsa Soraya Othman, on February 10, 2009 at 12:25 AM said:

    youuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! anda telah di tag lagi oleh gwa ;P

  23. AzRi AzyAn, on February 10, 2009 at 12:10 PM said:

    sume pic cantik.
    plg suka yg atas pelamin tu.
    boleh je u nak wat bisnes. huu~
    ^_^

  24. aie akaike, on February 11, 2009 at 11:54 AM said:

    rui,
    amik gambar aku bole tak. nak gi buat pasport la.

  25. Rui, on February 13, 2009 at 3:16 AM said:

    1) catlinafly: tengs ya! :D hmm, topeng kucing tu, trademark saya maa, hidden identity skett.. ;p

    2) edluvphot: ha ha, kucing galas kamera?! camne kalo aku gtau ko mmg topeng kucing tu betul2 wujud in real life.. >=)

    3) riyseslady: thanx ya! sila2 ciplak, tiada copyright or wutsoeva pon, he he.. ;p

  26. Rui, on February 13, 2009 at 3:18 AM said:

    1) elsa: yes youuuuuu! baik lah, akan ku langsaikan suatu hari nanti.. ;p

    2) sigadis: tengs, he he.. bisnes?! nanti buat FOC untuk majlis anda jer laa cincai kira.. ;p

    3) aieakaike: ha ha, gambar pasport je yg ko request?! tade hal lahh.. ;|

  27. AzRi AzyAn, on February 13, 2009 at 8:36 PM said:

    serious?
    nnti i cr u okay!
    ^_^

  28. eD love photographY, on February 14, 2009 at 9:21 AM said:

    haha...
    no komen la rui...
    bukan apa..aku suka kucing..
    takut nanti aku pelok2 cium ko je bro..
    hahahahaa

  29. Rui, on February 14, 2009 at 3:23 PM said:

    1) sigadis: alamakkk!! -_- he he..

    2) edluvphot: woo woo, bahaya conversation camnie.. lex2, kita dua2 straight, dua2 suka kucing, so dua2 cium kucing betol je.. ha ha

  30. wfqh wfqh, on February 17, 2009 at 9:40 PM said:

    heh,im blogwalking here.& i saw yr pic.i saw alysa.amira alysa.budak shah alam section7 kn?wahhh.im her friend.:)

  31. Rui, on February 18, 2009 at 1:53 AM said:

    wfqh wfqh: ouh, kamu kenal amira alysa kah?! dia kazen maa.. he he.. cheers ~