ATTENTION!! "Remember to Reminisce"


Hyep² ye'all..
Lama x dengar khabar..
1st of all ucapan heLo kepada
bro eDLuvphotograpHy.. :)

Tak sangka
boleh terserempak kembali ngan
beliau, skang ku tengok sudah makin maju
gambar² yg die snap.. he he

Masa zaman mula² bloggin dlu tengok
mamat nie baru jer nak berjinak-jinak ngan dslr..
Now nikon D300 dalam tangan..
Deym!! jelez sunggoh.. -_-
Pape pon keep in touch bro..

Alrite, kembali kepada topik entry kali ini..

Hmm, sebenarnya baru² nie ku ada terdapat
forward email/message tentang camne
pembesaran budak² yang lahir
pada tahun 80an.. ;)

Walaupun dalam bentuk point² pendek,
namun ku rasa cambes sangat bila terbaca..
Membuatkan diri ini terasa macam masih muda lagi.. :|

Maka dengan itu..
Ku decide untuk menulis semula..
Apekah benda² yg dilalui oleh budak² zaman 80an dulu..
But in my own version laa.. he he ;D

1) Pada masa itu, pergi ke sekolah masa darjah 1 memang terkenal dengan budak² yang nangis nak ikut parents pulang.. Maybe disebabkan takot dengan environment baru.. Kasihan parents kena diri separuh hari kat belakang kelas, sebab kalo tak mesti anak² merengek nanti.. Haihh, tatau laa zaman sekarang camne kan.. Budak² skang ku tengok macam hati keras je.. Lagi suka agaknya kot parents takde, boleh cepat² tunjuk belang nakal diorang tu, hu hu..

2) Pada masa itu, memang terkenal dengan program buku niLam tu semua.. Tak dinafikan memang ku pulun pi pinjam buku kat library setiap kali nak kena submit kat cikgu.. Kalau tak, sangatlah malas nak membaca buku, kalo time library pon paling² cari buku yang banyak gambar je untuk dibelek.. Teruk sunggoh.. He he..

Tapi selain program tu, terdapat juga program SUSU coklat sedap yg ada gambar orang kartun kat tepi tu, dan salesman yang datang ke sekolah dan menjual buku cerita ke ape ntah.. Memang lawak kalo diingat kembali, bayar dahulu kemudian keesokan harinya baru dapat, he he.. Tak lupa juga dengan program gosok gigi di mana semua budak kena bawak tooth brush ke sekolah.. Aduh tensen jer bila terlupa bawak berus gigi time tu.. Kalo tak dah boleh gosok sebelah awek² sambil share ubat gigi, ha ha..

3)
Sepanjang waktu persekolahan, masa tu agak macho laa kalo kita ada pencil box yg boleh bukak depan & belakang tu.. Bagak kot, tatau laa camne benda tu boleh diconsider macho.. Dengan pembaris yg ada air kat dalam siap kapal ngan benda2 manik berkilat tu.. Aiyoo.. Tapi iyer laa, masa tu kan.. Skang bila diingat kembali mmg rasa cam lawak.. Nape laa bersungguh-sungguh nak pakai benda alah tu dulu.. ;( Kalo kurang macho skit pula, budak² akan pakai pensil box yg guna bekas video tape VCR tu pula, bajet spacious laa.. Hu hu..

Ouh bila sebut macho, ada satu brand nie yg buatkan budak² tergila-gila masa tu.. ALIEN WORKSHOP! ini mmg satu fenomena
laa tak tipu.. Tiba² je wallet atau ape² je benda yg ada cop alien workshop mmg jadi fesyen trend.. Masa tu nike ngan adidas pon kena tapau kot. ha ha.. Tak boleh tahan siap ada pengedar² sticker alien workshop tu.. Budak² nie, masa kecik² da pandai trading, da besar tak reti berniaga gak tatau laa.. Dah laa masa zaman tu jugak semua orang suka pakai wallet ada rantai ikat kt tali pinggang.. Dah macam mafia pon ada.. Mmg macho abis laa.. haihh -_-

4)
Haaa, satu lagi benda unik yg budak² byk cuba jual masa tu.. Tatau laa mmg kat semua skolah ada ke tak kan.. Benda alah yg macam name card tu.. Yang ada design gaban laa sailormoon laa tak pon bunga².. Ada tempat nama, address dan ruang nak letak ucapan kalo tak silap.. Ha ha yg nie mmg extreme abis laa bisnes.. BuDak² yg nk jual tu siap bawak katalog design kad² tu semua.. Ada 12 keping kot camtu satu set, harga ntah bape x ingat.. Tpi mmg salah satu cara nak tackle awek zaman tu laa kononnya.. iyer laa kan, hset bagai mana ada.. he he

5)
Selain itu, kalo nak dikonsider sebagai aksesori, jam tangan Boy London yg boleh tukar² kaler ikut panas sejuk tu mmg terkenal juga.. Siap letak dalam fridge tu semata2 nak jadikan dia kaler ungu ke ape ntah, he he.. Then ada juga kasut yg ada lampu merah kat tapak tu.. LA Lights ke ape nama dia.. Kalo main police-entry-one-to-jaga time malam mmg hampeh laa.. Semunyik laa tang mana pon, dalam gelap asal gerak jer terus kantoi sebab lampu tu dok liplap2.. he he

6) Antara aktiviti² kegemaran yg ku ingat suka main time tu antaranya pepsi kola.. Itu memang betul² menguji tahap kesabaran ibu kita sebab baru hari isnin je pon kasot dah jadi ceklat/hitam, ha ha.. Masa tu jugak jakun dengan biji sagu kaler merah, dan takboleh belah sekali, membela belalang kecik dalam cawan plastik ke ape ntah pastu tutop ngan kertas dan buat lubang udara kat atas untuk pernafasan sambil bagi makan rumput.. Budak mana yg berani tangkap belalang besar yg menakutkan pula akan patahkan kaki belakangnya supaya takleh lompat.. Aduh, sian laa nasib belalang time tu.. :(

Other than that, main pemadam pon faveret juga.. ;D Kumpol pemadam negara laa, pemadam karakter² dragon ball laa.. Yg x tahannye, main sape kalah yg menang tu gets to keep pemadam opponent dia.. Kalo main pemadam dragon ball tu mmg bajet letak son goku jer laa ujung² konon wira terakhir laa, ha ha..

Main game kepong² kawasan tu best jugak.. Yg ada X-O main kat buku matematik tu.. Ape ntah nama dia ku dah lupa.. Tapi masa tu asal cikgu lambat masuk je memang sempat laa berperang.. Bila time nak kena buat homework matematik alih² da sampai ke hujung buku.. Ingatkan rajin sangat, rupanya tak sudah koyak page tengah gara² permainan ini.. Kaya laa koperasi sekolah masa tu budak² pi beli buku matematik kotak kecik harga 4 kupang satu.. he he

7) Masih di zaman sekolah; kalo flashback, cikgu² yg agak garang skit sangat suka me
mbawa pembaris kuning panjang yg ada holder kat tengah2 tu.. Besanya cikgu matematik laa.. Tpi kan, kalo kena pukul ngan pembaris tu kat bontot tak laa sakit sangat, sbb shape dia flat. Tpi cikgu² pon pandai, kalo tak derang tak jadi cikgu laa kan.. Diorang guna pembaris tu ketuk kat buku lima tangan kita.. Yg tu kompem sakit, ha ha.. Tapi kalo cikgu yg bawak rotan nipis tu mmg jgn laa buat main.. Baik siapkan semua homework yg diberi, kalo tak salut tangan dengan gam tebal².. Mmg trauma masa tu, cuak giler kot.. He he

8)
Satu lagi benda yang ditakuti masa sekolah setiap kali adalah masa pemeriksaan gigi.. Pabila doktor datang audit gigi kat sekolah dengan kad hijau tu, kita berharap jer yg next time masa derang datang lagi ke kelas untuk announce nama sape kena gi hospital tu nama kita takde.. tuptaptuptap, namaku penah kena panggil skali.. rasa cam nak menangis je bila ada kat hospital.. Bukannya apa, bau ubat² tu dan jarum tajam yg macam panjang giler tu yg membuatkan segalanya jadi psycho.. Arghhh!! :(

9) Dari segi pembelajaran pula, pendidikan seni memang antara subjek kegemaran.. Bukan nak kata yg kita nie berbakat terpendam, cuma subjek tu relax semacam.. Dengan kertas lukisan yang besar tu.. Kesian kalo ada sesetengah budak terlupa bawa.. Ada budak mmg cuma bawak cukup² sekeping je.. Ada yg bawak lebih jual kat member² dua kupang sehelai, he he.. Melukis biasanya tidak menjadi masalah, tetapi bila nak kaler tu selalu bersepah, ha ha.. Dengan set botol water colour buncho biru cair yg gedabak tu, pallet dan brush, konon hebat laa nak kasi ada efek shadow dengan menambah kaler hitam.. Last², sume jadi legam.. ha ha. Macam² lagi teknik yang dipelajari dalam bilik seni tu, kolaj laa, anyaman kertas warna laa.. he he

10) Balik sekolah jer baik sekolah pagi atau sekolah agama petang, muka mesti excited bila nampak apek bawak motor jual cikedis jajan bagai tu semua.. Ada tu kadang² sanggup tak makan time rehat kol 10 semata-mata nak jimat duit untuk membeli time abis sekolah.. Macam² ada, timtam laa, kek apollo laa, mainan robot kecik yg pasang macam gundam tu laa, sotong lidi tu lagi.. Haihh, sedapnya makanan tu semua bila terbayang kembali.. Ntah² dah kaya dah apek² tu semua skang.. Hu hu

11) Komik mutiara naga, misteri naga, gs mikami, penyiasat remaja, yuyu hakusho yg berharga RM3.50 mmg boleh menjadi penyebab kita popular kat sekolah pada masa tu.. Sesiapa yg up-to-date bawak keluaran latest senyap² tanpa kantoi dirampas dek pengawas mmg hero laa orang kata, he he.. Tensennya bila member² pinjam baca pastu muka surat tengah² terkoyak.. Hangen jer, RM3.50 tu!! Iyer laa, masa tu RM3.50 kira banyak kot, he he..

12) Selain dari komik² tu.. Of course ada komik² RM2.50 yg nipis skit tu.. Juara wira laa, jejak wira laa, sang merah, penyelamat dunia bagai.. Buku² nie best difollow storyline nya, cuma kadang² panas sebab bayar mahal² tapi muka surat dia sikit jer.. Haihhhh

13) Disebabkan populariti komik dragon ball pada masa itu, datang laa musim orang kumpul kad² dragon ball pula.. Masa tu siapa yg ada kad 'rare' yang design square berkilat tu mmg kompem member² tabik spring laa.. Kalo berkilat design lain konon tak ORI laa, ha ha.. So sbb dengki semua budak pon pulun laa nak dapatkan kad tu jugak, pi carik 2 kupang banyak².. Iyer laa, mesin tikam kad tu kan RM0.20 X 2 untuk sekeping, takleh nak pakai 10 sen atau 50 sen.. Lepas dah letak duit time pulas tu tang kad nak kluar tu slalu laa orang pulas slow², konon dalam hati berdoa kad yg nk muncul dari mesin tikam tu adalah kad 'rare'.. Bajet suprise laa, ha ha..

14) Maka sezaman dengan itu, lahirlah mesin² tikam yang lain juga contohnya macam telur besar tu, RM0.50 X 2 tak pon telur kecik, RM0,20 X 1.. Aduhai, masa zaman tu tatau laa nape suka sangat menikam.. Kadang² macam jadi budak jaat pon ada sebab terlalu obses dengan syiling 2 kupang dan 5 kupang.. Pantang nampak bersepah kat umah cepat jer nak masok poket, he he..

15) Dah alang² menikam kat kedai tu.. Of coz pek permainan tora, dindang dan jojo menarik attention mata.. Yelaaa, iklan dia kat tb mmg takleh blah.. Mmg racun kaw² kot tunjuk mainan helikopter tarik boleh terbang laa ape laa.. Kita budak² kan, kompem terpengaruh laa.. Tapi satu benda tak dinafikan, cokelat dalam kotak tu mmg sedap, he he

16) Bila dah besar skit mula laa syok dengan basikal BMX.. Perghh mmg bengkel basikal jadi tempat lepak laa suddenly.. Semangat!! Nak pakai kerusi yg shape dia bengkok skit tu laa, tukar rim plastik kaler biru laa, spray basikal dengan tin spray bape puloh ringgit tu laa.. he he, pokai².. -_-

17) Kemudian masa tu hangat juga main video game tape 2D.. Banyak game best², antaranya super contra, super mario, street fighter, chip and dale, 1942 kapalterbang flip tembak² tu, teenage mutant ninja turtle, bare knuckle, comic hero, dan bermacam-macam lagi laa yg terlalu banyak untuk dilistkan.. Then muncol pula sega mega drive, tape dia lagi mahal, tapi kualiti lagi cun laa (at that time).. Skang dianggap sampah je kot bila dah ada ps3 xbox nie semua, hu hu.. sedih² :(

18) Lepas tu datang zaman main keter mini disebabkan populariti citer dash yonkuro kat tb.. Masa tu brand tamiya mmg menjadi keagungan sume budak² laa, dengan enjin hyper dash ultra dash, aksesori side roller lengkap.. Brand auldey boleh dimaafkan juga, tapi brand lain mmg ayam laa.. ha ha.. Adik beradik kuro (yankuro tankuro shinkuro pankuro dan sape ntah owner dancing doll tu nama dia) mmg jadi idola sebutan.. tak lupa jentera² mereka.. emperor, burning sun, shooting star.. masa tu boleh stim tengok episod dia jam 4.30.. Pastu lewat petang sume budak bawak keter mini masing² racing kat court badminton.. Sape paling laju kira otai laa.. Nasib baik takde stik kayu macam dalam kartun tu.. Kalo ada jugak.. Hmm, tatau laa nak kata ape kan.. He he

19) Ku tak ingat laa mana yg datang dulu, keter mini ataupon cyberpet/digimon? benda alah binatang cyber nie pon fames jugak satu ketika dahulu.. yang nie adik beradik mon pula (greymon patamon etc).. Penat nak bela binatang² nie.. Untuk dia jadi peringkat dewasa tu sepatotnya leh jadi antara 8 jenis kot kalo tak silap.. Tapi slalu mesti jadi hero dia sbb jaga dgn terlalu baik makan berak dia semua, tak pon jadi yg taikmon tu sbb tak amek kesah langsung, ha ha.. Kononnya ada cara kadang² kita nak skip bela dari kecik.. Cucuk kertas nipis kat tengah² tu kluar masok sambil tekan² button.. Dah macam jampi dah, kadang² berkesan kadang² tak.. Tapi kalo jadi pon, slalu lepas battle guna antena tu ngan member mesti cepat jer mati.. Hu hu.. Ada juga cheat kononnya tekan button ABC tu ikut sequel nanti kompem menang battle.. AB AB ABC laa ape laa, ha ha..

20) Bila mention program tb tadi.. Sudah tentu tak dilupakan flashman, maskman, ultraman ace, power rangers, cybercop yg membuat kita fantasi x sudah ketika itu.. Putaran halilintar laa, robot bercantum laa.. Masa tu tipikal, hero dia mesti kaler merah.. Pastu ada geng² hijau/hitam, biru, kuning dan pink.. Aduhai mmg takleh dilupakan.. Sayang sekali dah taktau mane nak dapat siri² tu kembali.. Ada rekod guna VCR tape masa tu, tapi skang rasanya da tak boleh nak tengok, tape² tu semua macam da berkulat jer, hu hu .. :(

21) Kalo betul² ingat balik, masa tu boyband pon banyak buat duit.. Backstreet Boys especially.. Abis semua lagu² derang kita hafal lirik.. Masa tu zaman kaset/tape.. Tangkap leleh laa dengar lagu 'As Long As You Love Me' tu semua.. Haihhh, mula laa buat diri kita berangan-angan nak tulis surat cinta laa nak letak senyap² dalam beg awek atau bawah meja diorang.. He he.. Dan sezaman dengan itu, terus publik fon jadi tempat gayut konon nak konfeskan cinta laa ape laa, ha ha.. Nak call dari umah takot ada caller detector, takpon takot kantoi bil kat parents nanti.. Adehhh -_-

22) Dan takat akhir sekali yg ku ingat.. Masa around aku form 1/form 2.. Masa tu hangat wrestling WWF, walopun nama dia dah lain skang WWE.. Bukan nak dikatakan skang dah tak wujud program tu kat tb, tapi there's just something yg membuatkan wrestling best pada masa tu.. Mungkin barisan² pelakonnya; Stone Cold The Rock Degeneration X bagai.. Mungkin kerna plot citernya yg lebih menarik berbanding skang.. Ntah laa, tpi yg ku tau, masa tu mmg semangat.. Especially sebab tengok geng DX tu bersatu dengan Kane.. Kononnya kat sekolah pon nak buat geng ala² DX laa ada logo siap dan sebok nak guna trademark gaya pangkah X tangan silang tu, ha ha..

Umur selanjutnya..
Maybe proses pembesaran yang normal
walopun tak kira zaman mana kan..
Mula mengenali motor dan kereta,
dah involve dalam cinta² monyet tu semua..
Seronok dengan sukan especially
bola sepak tu semua..
Dan akhir sekali,
berkecimpung dalam dunia pekerjaan.. :(

Tapi kan, kalo nak compare..
Time budak² zaman 80an membesar memang unik laa.. ;)
Not to say zaman skarang tak best..
Maybe ada kelainan budak² skang diorang
pakai hset kat sekolah dulu semua tu takde..
But perhaps diorang terabai all these fun² things
yang membuatkan zaman kita tu sweeter.. ;D

Bila tertulis balik semua titik² kenangan ini..
Membuatkan ku rasa yang ianya adalah
satu exercise yang bagus for our brain.. ;p

Sometimes we think that we can still
remember what we did when we were young..
But sometimes without realizing,
its slowly slipping away from our mind..

How I wish if we could turn back time..
Bcoz its things like these
that makes us don't wanna grow old..
How i ENVY those kids who are still
enjoying their YOUTH..!! >:(

And why laa why laa..
Digital kamera tak wujud pada zaman itu....


"Pictures Are There To Remind Us Of What We Forget"

®ui

Read Users' Comments (11)

11 Response to "ATTENTION!! "Remember to Reminisce""

  1. aqinara, on May 7, 2010 at 3:07 PM said:

    bce entry ni wat sy tigt blk mse sy kecik2 dulu.
    sume point 2 mmg btul cz sume yg dinyatakan 2 mmg sy de wat XD.
    kalo tigt blk mmg rse klakar la.
    lg2 point no.4
    mmg xleh blah.
    tah da bpe bnyk koleksi name card sy mse 2.
    haha..
    adeh..
    honestly mmg best r cara p'bsrn dak2 80an.
    comel je :)

  2. i n - c h a n, on May 7, 2010 at 8:22 PM said:

    sekolah ibrahim eh dlu? ehehe.


    bi love this entry very much!!
    memang zaman kecik time 80s/90s tu fun die lain mcm sikit.

    part tamiya takley tahan. even i takde tamiya, my brothers dua-dua kaki tamiya. siap snggup kmpul duit bli litar sume.

    my fave is batu seremban and lompat getah. pergh, time rest snggup tak makan sbb sambung lawan balik lompat getah smalam pnye.haha.


    sonok gile ah.
    i dlu bukan beg duit alien workshop, tp NO Fear. siap ade kad-kad nama lagi. gile paling kool la kat skolah. hehe.

    bile da masuk skolah menengah, somehow it was not as fun anymore. ye la, sibuk mnat senior ni la, g shopping la. ntahpape je.


    XP

    thanks for reminding the best memory i used to have! :)

  3. Scarlet Kiss, on May 10, 2010 at 4:36 PM said:

    fav comic- Alam Perwira

    card collection- Titanic & Spice Girl

    omg. sungguh cool :p

  4. AzRi AzyAn, on May 17, 2010 at 9:36 PM said:

    mmg kenangan sume tu..plg xley blah i ni pengedar yg name card tu. mmg lawak..

    sekarang ni mana nak jmpe sume tu. zaman makin moden dh...kite lah plg bertuah mcm2 kenangan time kecik2 dulu..

    entry u plg pjg kot..bgs2..hee~

  5. equals D, on May 21, 2010 at 9:29 PM said:

    aiceh. rui. pengawas kah ? :) ahha

  6. FARIE, on June 2, 2010 at 3:52 PM said:

    haha. cute.
    fhewww~ entri yg agk pnjg.
    tlelap jap bace. :P

  7. ..:::Rebelicious.Sugar:::.., on November 27, 2010 at 12:22 AM said:

    long time no see..:)

  8. fyna, on December 11, 2010 at 1:27 PM said:

    em memang teringt masa zaman skolah dulu..rindunye

  9. mizzapple, on December 14, 2010 at 6:59 PM said:

    t'ingt blik zmn skool dlu.
    sronok giler.

  10. Ne3L, on February 20, 2011 at 8:13 PM said:

    rui chan ! ;)

  11. Farha Aly Tan, on March 16, 2011 at 4:24 PM said:

    lamanya u xsinggah blog i bro ;)